Общо 1572 сигнала, свързани с нарушаване на трудови права, са подадени

...
Общо 1572 сигнала, свързани с нарушаване на трудови права, са подадени
Коментари Харесай

КНСБ алармира: Болни с COVID-19 са прикривани, за да се избегне карантина

Общо 1572 сигнала, свързани с нарушаване на трудови права, са подадени през 2020 година в КНСБ. Това заяви водачът на КНСБ  Пламен Димитров, който показа на конференция главните заключения от шестия годишен отчет на КНСБ за нарушавания на трудовото законодателство, направен от конфедерацията.

Сигналите са показателни за главните форми на тъпчене на синдикалните права на работещите.

През миналата година и този проблем е под знака главно на COVID пандемията, по тази причина от синдиката обръщат внимание и на сигналите, свързани с разпространяването на ковид а.

Най-голям брой са тези, които касаят неспазването на противоепидемичните мерки - 37,5 на 100. В тази категория случаите варират от незадоволително предоставени маски, дезинфектанти и други, до неспазване на противоепидемични ограничения в смисъл на прикриване на болни чиновници, за отбягване на карантина за цялото дружество. Този тип сигнали попадат напълно в сигналите за нарушавания на ЗБУТ, разпръснати по другите категории, като съставляват 7% от всички сигнали по закона.

На второ място с 22,5 на 100 се подреждат сигналите, свързани с потреблението на заплатен отпуск. Следващата категория сигнали с 12,5 на 100 е закъснение на заплати или неизплащането им, в резултат на разпространяването на COVID-19. В тази категория попадат и сигнали за закъснение на заплати, в това число неизплащане на заплати след преустановяване на трудовото правно отношение, като причина по тази причина се акцентира невъзможността на работодателите заради рецесия, породена от разпространяването на вируса.

Сигналите за насила от страна на работодателя за използването на неплатен отпуск, заради разпространяването на COVID-19, са 10, а тези. Сигналите за преустановяване на трудовите правни отношения с работодателя, в резултат на разпространяването на COVID-19 са 7,5 на 100.

Следващата категория с 5 на 100 е неизплащане на в допълнение заплащане за работещите на първа линия. В категория " други " с 5 на 100 влизат най-вече сигнали за полагане на ексклузивен труд.

Сигналите за нарушавания, свързани с разпространението на COVID-19, в секторно отношение са разпределени, както следва: най-вече са в бранш опазване на здравето -30 на 100, следван от туризъм, хотелиерство и ресторантьорство с 12,5 на 100, лека индустрия -12,5 на 100, просветителна система -12,5 на 100, държавна и общинска администрация с 10 %. В категория " други " с 10 на 100 са строителство, просвета, превоз, авторемонти авточасти, следвани от услуги със 7,5 на 100 и търговия с 5 на 100.

Установено е, че при работа от у дома на 100% служащите поемат разноските за сила и интернет, което е нарушаване на настоящите правила. По този въпрос работодателите мълчат, показват от КНСБ.

Констатират се и възникващи депресивни положения, които са в следствие от затворената среда, от неналичието на опция за нормалните обществени контакти в естествена, присъствена работна среда и изолираността от публичен живот.

Ясно се обрисуваха проблемите с така наречен " право на изключване ", което не е уредено в закона, и с което се спекулира от работодателите, разясняват синдикалистите. Очертава се нужда от обезщетителни механизми и форми - спомагателни почивки, отпуск, компенсиращи компенсации и други сходни, които следва да бъдат уредени в очертаващата се нужда за рационализиране на законодателството.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР